En iyi televizyon beklentilerime yanıt veren televizyondur diyorsanız, TV seçimi için aşağıdaki hususlara dikkat ederek alışverişinizi maksimum faydayla sonlandırabilirsiniz.
İşte TV seçiminde dikkat edilmesi gerekenler:
TV Ekran Boyutları ve Kurulum Özellikleri
İster salonda ister yatak odasında olsun, yeni bir televizyon satın almadan önce ilk olarak nereye konumlandıracağınızı belirlemeli ve buna uygun boyutları tercih etmelisiniz. Televizyon ekran boyutları köşegen uzunluğuna göre inç veya santimetre cinsinden ifade ediliyor. Diyagonal TV ekran boyutları 22 inçten başlayarak 86 inçe kadar çeşitli seçenekler sunuyor. Çoğu oturma odasında 50 inç veya daha büyük bir televizyon ile iyi sonuçlar elde edebilirsiniz; ancak odanızın büyüklüğüne ve bütçenize göre diğer seçenekleri de değerlendirmenizde fayda var.
Kurulumu nasıl yapacağınız da televizyon boyutunu etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Örneğin, TV sehpası kullanacaksanız mobilyanın boyutlarını da hesaba katmalısınız. Eğer duvara monte etmeyi düşünüyorsanız, en uygun televizyon ölçüleri için aşağıdaki yöntemi uygulayabilirsiniz:
Televizyonla oturma alanınız arasındaki mesafeyi santimetre cinsinden ölçün.
Ardından TV ve izleme noktası arasındaki mesafeyi 2 veya 2,5’a bölerek ideal TV boyutunun santimetre cinsinden değerini bulabilirsiniz.
Örneğin, televizyonu üç metreden izleyecekseniz, 120 cm ve 150 cm arasındaki TV boyutlarını tercih edebilirsiniz.
Büyük televizyonun her zaman en iyisi değildir. Bu nedenle daha az yorgunluk ve korunmuş bir göz sağlığı için uygun ölçülere yönelmelisiniz.
TV Dış Tasarım Özellikleri
Televizyonları bulundukları alandan bağımsız bir ünite olarak değerlendirmek pek doğru olmaz. Nitekim, diğer ev eşyalarıyla uyum sağlaması ve kullanım sırasında ergonomik bir rahatlık sunması gerekiyor. Kişisel zevklerinizi yansıtan bir televizyon seçimi yapmak için renk ve materyal özelliklerine de önem verebilirsiniz. Ayrıca sadece ambiyansı dönüştürmekle kalmayıp, aynı zamanda seyir zevkini de etkileyen kavisli veya düz ekranlara da göz atabilirsiniz.
Son olarak, genellikle göz ardı edilen kablo yönetimi konusundan da bahsetmekte fayda var. Özellikle oyun konsolu, uydu alıcısı ve diğer kablolu donanımları kullanmayı düşünüyorsanız, daha düzenli bir görünüm için TV ünitesi modellerine uyumlu bir televizyon seçmelisiniz.
TV Ekran Çözünürlüğü
Televizyon modellerine göz atarken 4K nedir, ne demek diye merak ediyorsanız bu değerler çözünürlüğü ifade ediyor. 4K çözünürlük televizyonlarda yaklaşık 4000 tane yatay piksel olduğu anlamına geliyor. Görüntü kalitesini doğrudan etkileyen ekran çözünürlüğü 8K, Full HD ve Ultra HD gibi farklı standartlar da sunuyor. 4K ve 8K gibi yüksek çözünürlüklü televizyonları gözlerinizi yormadan yakından izleyebilirsiniz.
Kısacası seçim sırasında 4K TV nedir diye düşünürken çözünürlük arttıkça elde edeceğiniz performansın da iyileştiğini bilmelisiniz. Çözünürlüğü yüksek televizyonlar daha canlı bir görüntü sunarken ince ayrıntıların fark edilmesini de kolaylaştırıyor. Full HD olarak adlandırılan 1080p ve daha düşük çözünürlüklü televizyonları tercih ederken ekran boyutunun büyük olmamasına dikkat etmelisiniz.
Smart TV Özelliği
Akıllı teknolojiler her alanda yaygınlaşıp gelişirken, televizyonlardaki kullanımı biraz daha eski. Kullanıcı deneyimini iyileştirmek için tasarlanan Smart TV özelliği makine öğrenimi, yapay zeka ve diğer gelişmiş teknolojilerden yararlanıyor. Smart TV ne demek diye merak ediyorsanız, bu özelliğe sahip televizyonlar Wi-Fi veya Ethernet kablosu aracılığıyla internete bağlanabiliyor. Bu sayede Netflix, Youtube, Spotify, Amazon Prime ve daha pek çok akış uygulamasına erişebilirsiniz. Arayüzü daha akıllı hale getiren bu özellikle ile televizyonunuzu aynı ağa bağlı telefonlarla da kontrol edebilirsiniz.
Smart TV nedir ve neden önemlidir diye düşünürken video akış uygulamalarına biraz daha değinmek gerekiyor. Nitekim, 4K ve 8K gibi yüksek çözünürlüklü televizyonlar satın aldığınızda oynatacağınız içeriklerin de yüksek kaliteli olması gerekiyor. Uydu alıcısındaki TV kanallarının birçoğu 8K yayın yapamadığı için video akış uygulamalarındaki yüksek çözünürlüklü içerikleri oynatarak televizyonun özelliklerini etkin bir şekilde kullanabilirsiniz.
Eğer bütçeniz izin vermiyorsa, Smart TV özelliği olmayan cihazları da tercih edebilirsiniz. Bu tip televizyonlarda yerleşik uygulamalar bulunmasa da telefonu televizyona bağlama yoluyla dilediğiniz içerikleri ekrana yansıtabilirsiniz. Telefonu TV’ye bağlamak için geliştirilmiş çeşitli network görüntü aktarıcıları bulunuyor.
TV Ses Özellikleri
Ses teknolojileri eskisinden daha gelişmiş olsa da modern televizyonların giderek küçülen boyutları mevcut ileri teknolojileri kullanmaya pek izin vermiyor. Bu nedenle üreticiler heyecan verici görüntüler sunarken ses kalitesinden fedakarlık etmek durumunda kalıyor. Film izlerken veya oyun oynarken tabii ki duymak isteyeceğinizden daha fazla ses elde edebilirsiniz; ancak ince tınıları, bassları ve diğer ayrıntılı ses karakterlerini duymakta zorlanabilirsiniz. Haliyle yeni bir televizyon seçerken kullanılan ses teknolojisini dikkatle incelemelisiniz. Ayrıca en iyi deneyimi yaşamak için televizyonla birlikte soundbar gibi ses sistemleri de satın alabilirsiniz.
Bağlantı, Aksesuar ve Kablo Özellikleri
Modern televizyonlar kumandayla zapping yapmaktan daha fazlasını vadediyor. Yatırımınızın karşılığını tam anlamıyla alabilmek için seçeceğiniz TV’nin video oyun konsolu, telefon, bilgisayar ve diğer elektronik cihazlarla bağlantısı için uygun özellikler taşıdığından emin olmalısınız. Örneğin; soundbar, oyun konsolu ve bilgisayar gibi ek donanımları TV’ye bağlarken HDMI bağlantı noktalarına ihtiyacınız var.
Yeni televizyon modellerinin birçoğunda Bluetooth bağlantı teknolojisi bulunuyor. Kulaklık ve diğer cihazlarınızı TV’ye kablosuz bir şekilde bağlamak istiyorsanız, bu özelliklere de dikkat etmelisiniz. Aynı anda birden fazla cihaz bağlantısı için TV üzerindeki port sayıları da büyük önem taşıyor. Televizyonda en az 4 HDMI bağlantı noktası aramalısınız ve eğer 4K çözünürlüklü bir TV seçecekseniz bağlantı noktalarının HDMI 2.0’ı desteklediğinden emin olun.